Hogyan kell hatékonyan kezelni a porckopást?

Ma az artrózistól, tehát ízületi porckopástól szenvedők átlagéletkora 56 év – ez néhány évtizeddel ezelőtt még egy jó 15-20 évvel magasabban volt, de a 21. század életmódja (testmozgás hiánya, nem megfelelő étrend) úgy tűnik, jó alapot szolgáltat ennek a kellemetlen betegségnek.

Az emberi szervezet egy csodálatos jelenség, amelyben állandó harmóniában van a lebontás és az újjátermelődés – legalábbis az egészséges szervezetben.

Ha a nem megfelelő tápanyagbevitel hatására valami megváltozik, akkor ez az egész felborulhat, és az újjáépülés már nem fogja tudni tartani a tempót a bomlással.

Éppen ez a helyzet a porckopással is: a megfelelő tápanyagoknak és hatóanyagoknak köszönhetően a sejtek képesek lennének megbirkózni a porcokat ért sérülésekkel, de ezek hiányában segítségre van szükségük. 

Mikor kezdj el gyanakodni?

A fájdalom a legegyértelműbb jele a porckopásnak, bár ez még visszavezethető egyszerű sérülésekre, vagy akár gyulladásra is.

Ha azt érzed, hogy a mindennapi mozdulatok, mint a magas lépcsők megmászása, vagy a guggolás nagyon komoly fájdalmat okoz, akkor mindenképp fordulj vele szakértő orvoshoz.

Rengeteg érző ideg van a csontok végén, és ha a felületét már nem védi porc, azt egészen biztosan meg fogod érezni – de szerencsére tehetsz ellene! 

A fájdalomcsillapító nem elég

Fontos, hogy ne elégedj meg a felszínes megoldásokkal!

Egy jó erős fájdalomcsillapító segíthet, amikor először szembesülsz a problémával, de ezzel még nem váltottad ki az orvosi rendelőbe történő látogatást.

Ha a gyógyszer hatása elmúlik, a fájdalom vissza fog majd térni, viszont ezalatt a probléma sem oldódott meg, sőt, valószínűleg csak még tovább romlott. 

A fájdalomcsillapító nem elég

Rendszeres torna

Rendszeres torna

Mielőtt még rátérnénk a különböző szerekre, foglalkozzunk a testmozgással!

Az érintett ízület körüli izmok megerősítésével segíteni lehet a porckopás jelentette negatív következmények enyhítésében, de ezt sem lehet akárhogy végezni.

Egy képzett gyógytornász meg fogja tudni mutatni Neked azokat a gyakorlatokat, amikre szükséged lehet.

Viszont figyelj arra, hogy a túlságosan megerőltető sportolás is lehet az oka az artrózisnak, éppen annyira, mint akár a folyamatos ülő- vagy állómunka! 

Gyógyszerek, táplálékkiegészítők

Bármilyen tabletta beszedése előtt az első dolgunk, hogy kikérjük az orvosunk szakvéleményét: nem csak azért, mert ő tudja a legjobbat ajánlani, hanem azért is, mert nem mindegy, pontosan mit fogunk szedni a következő 2-3 hónapban kúraszerűen, például más betegségeink, vagy gyógyszereink mellett.

A különböző porcerősítő készítmények hatóanyagai pontosan azok, amikből a porcok is képződnek, ám ez nem jelenti azt, hogy képesek visszaépíteni a már elveszített porcfelületet.

Ezek pusztán megelőzésre, valamint a fennálló negatív folyamat lelassítására, adott esetben akár megállítására alkalmasak.  

Miket tartalmaznak ezek a szerek?

  • Glükozamin-szulfát: a glükózból és glutaminból felépülő anyag kiváló a porcszövetet bontó enzimek megállítására, emellett helyreállítja a sérült ízületek működését, és megállítja a porcok további töredezését, morzsolódását.

  • Kondroitin-szulfát: elsődlegesen a porc rugalmasságát segít helyreállítani, de emellett a gyulladásgátlás, a porcszövet roncsolódásának megakadályozása is a feladatai közé tartozik. 

  • Hialuronsav: kevés olyan helyet találni az emberi szervezetben, ahol ezzel az anyaggal ne találkoznánk. Ez felel az ízületek egészségéért, a porcok rugalmasságáért. A probléma mindössze az, hogy ahogy öregszünk, a testünk egyre kevesebb hialuronsavat képes termelni – ezt lehet pótolni az ilyen tartalmú gyógyszerekkel, de komolyabb esetekben ezt szokták közvetlenül befecskendezni a szükséges területekre.

  • MSM (metil-szulfonil metán): ez a természetes vegyület is jelen van a szervezetünkben, de glükozaminnal és kondroitinnal karöltve megtaláljuk a gyógyszertárak polcain is.

A megfelelő gyógyszert mindig biztos forrásból kell beszerezned: nézd át porcerősítők széles kínálatát, és (az orvosoddal való konzultáció után) válaszd ki azt, ami számodra a legjobb hatást fogja majd elérni!

Vitaminok, ásványi anyagok

Vitaminok, ásványi anyagok

A fentebb említett készítmények persze az alapanyagokon túl tartalmazni szokták azokat a vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat is, amik szintén segítik a porc megerősítését és kopásának megállítását.

A kalcium porcokra gyakorolt pozitív hatása megkérdőjelezhetetlen, hiszen ez a csontképződés egyik legfontosabb szereplője.

A C-vitamint nem kell talán senkinek se bemutatni, de talán az újdonság lehet, hogy a porckopásra is használható: antioxidáns hatásának köszönhetően a további kopás útjában áll, ráadásul az anyagcserében betöltött szerepe is igen fontos.

A D-vitamin a kalcium és a foszfor felszívódása miatt fontos a számunkra, éppen ezért, ha nincs benne elég a szervezetben, az akár csontritkuláshoz is vezethet.

A következő, amire figyelni kell, a vas: ha a fájdalom mellett fáradékonyságot is érzünk, akkor számoljunk azzal, hogy a vashiánnyal is kezdenünk kell valamit.
Szerencsére rengeteg vasban gazdag étellel találkozhatunk, így például az olajos halak, különféle húsok, tojások, zöld leveles növények és hüvelyesek is hasznosak lehetnek.

A máj talán a legjobb a vashiány ellen, ám magas koleszterin és A-vitamin tartalma miatt, csak ritkán, 1,5-2 hetente fogyasszuk, kellő mennyiségű C-vitamin mellett.

Injekciós megoldás:

A hialuronsav befecskendezéséről már beszéltünk, de vannak itt más módszerek is, amelyekkel közvetlenül az érintett területekre juttathatjuk a megfelelő hatóanyagokat.

A vérlemezkékben gazdag vérplazma olyan növekedési faktorokat és bioaktív anyagokat tartalmaz, amelyek pozitív hatást váltanak ki a porcképző sejtekben.

A folyamat azzal kezdődik, hogy a páciens karjából vért vesznek le, amit egy speciális centrifugába tesznek.

Az így kiválasztott plazmát aztán egy injekciós tűvel közvetlenül a sérült ízület réseibe fecskendezik, ahol ezután folyamatosan fejti ki pozitív hatását.  

Erre figyelj, ha porcerősítésbe kezdesz:

Bármilyen terméket, vagy módszert is választasz, azt soha ne felejtsd el, hogy csodát semmitől sem várhatsz.

A már elkopott porcokat nem lehet újrateremteni: minden fentebb leírt megoldás pusztán a folyamat leállítására, vagy legalábbis lelassítására alkalmazható.

A világon ma még nem létezik olyan anyag, ami képes lenne porcot létrehozni, csupán erősíteni – egyedül a magzatkorban tud porc képződni.

Ha a különböző készítmények között válogatsz, fontos, hogy a megelőzésre koncentrálj, mert utólag már lehet, hogy késő lesz.

A megfelelő porcerősítő termékek képesek a porcszövet roncsolódásának megállítására, és a megmaradt porc erősítésére.

Azt is tudnod kell, hogy egy tabletta még nem fogja megoldani a problémákat: ezeket a készítményeket folyamatosan kell szedni 2-3 hónapon keresztül, kúraszerűen ahhoz, hogy eredményeket tudj vele elérni.

Habár néhány hét után már akár javulhat is az állapotod, nem szabad abbahagyni a gyógyszer szedését, ha tartós gyógyulásra vágysz!

Mindezek mellett pedig a helyes életmóddal, táplálkozással és testmozgással mindent megtehetsz annak érdekében, hogy ízületeid egészségét megőrizd! 

Erre figyelj, ha porcerősítésbe kezdesz